Home » , » Uber vs Grab

Uber vs Grab

Uber vs grab? Biasa driver baru kalau nak daftar jadi uber driver atau grab driver akan keliru yang mana satu nak daftar sebagai pemandu kan. Sebenarnya anda boleh daftar dua-dua iaitu pemandu uber dan pemandu grab dalam masa yang sama. Uber dan grab adalah syarikat berasingan tetapi menggunakan konsep yang sama untuk mengambil penumpang iaitu melalui aplikasi uber dan uber driver app. Sebelum tu, adakah anda tahu apa itu Uber service?

Jika anda tertanya-tanya mana satu lagi bagus antara jadi pemandu uber atau pemandu grab? Tiada satu yang tepat. Kita kena jadi kelebihan masing-masing sebab cara mereka ada sedikit berlainan. Post ini akan saya kongsikan kelebihan pemandu uber berbanding dengan pemandu grab terutamanya mengenai penggunaan uber driver app.

Kelebihan pemandu uber berbanding pemandu grab


1. Masa jem iaitu high trafik, harga uber sangat tinggi berbanding grab. Boleh naik sampai 100% dan ini memberi keuntungan kepada uber driver tetapi kena hadapi jem.

2. Uber app lebih canggih. App uber takde mempunyai masalah dan tiada pelik. Boleh di katakan app uber ni simple sahaja tetapi power full.

uber driver


3. GPS app uber tepat. Iya senang nak ambil rider sebab tempat akhirnya gps , rider memang ada di situ.

4. Uber driver app boleh guna kat mana-mana phone. Maksud saya kita tak perlukan daftar phone mana yang nak guna semasa daftar  pemandu uber. Jika kita nak tukar phone, tukar sahaja. Download uber driver app dan log in guna email yang kita daftar masa pendaftaran uber driver.

5. Bayaran uber adalah tetap. Bayaran akan di lakukan seperti yang di janjikan tanpa delay

6. driver boleh dapat signal rider yang berada jauh, lebih jauh dari 10km jika tiada driver berdekatan.

7. Uber ambil 25% dari tambag tetapi grab ambil 20% sahaja.

8. Uber ada "Q " di KLIA/KLIA2, grab tak ada.

Itulah antara perbezaan antara uuber dan grab. Harap anda dapat info yang anda cari.


Terima kasih kerana membaca Uber vs Grab. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan:



1 Komen: